Det finns flera tänkbara fackförbund för dig som jobbar i spelbranschen
Dataspelsindustrin växer så att det knakar i Sverige just nu och det finns inga tecken på att branschen håller på att mattas av. Sverige är en av de ledande nationerna inom detta område, och allt fler arbetstillfällen skapas inom spelbranschen, som faktiskt redan är en av våra stora exportindustrier. Utvecklingen har gått mycket snabbt och många som rekryteras till spelföretagen kommer från kretsar där det aldrig varit aktuellt att fundera på det här med fackförbund och kollektivavtal. Det handlar inte sällan om unga människor som får chans att börja jobba med något de tidigare haft som hobby. Då känner man kanske inte för att ställa krav på rimliga arbetstider och annat.
Att välja att gå med i rätt fackförbund kan vara väldigt betydelsefullt även om det riktigt viktiga beslutet, i de flesta fall, är att överhuvudtaget gå med i ett. Olika fackförbund erbjuder sina medlemmar olika förmåner och dessa kan i vissa fall ha avgörande betydelse för till exempel hur mycket man kan få ut i arbetslöshetsersättning. Inom många yrkesgrupper är det ganska självklart vilket förbund som gäller. Men när det gäller spelutvecklare saknas ett tydligt förstahandsval.
Din yrkesbeteckning avgör vilket fackförbund som passar dig bäst
Att vara dataspelsutvecklare är en yrkesbeteckning som kan innebära att man är sysselsatt med olika arbetsuppgifter. Programmerare, projektledare, konceptutvecklare, level designers, illustratörer och experter inom ljuddesign och animation kan ha roller i en och samma datorspelsproduktion men tillhöra olika fackförbund. Ju större produktion det handlar om, desto mer specialiserade är ofta medarbetarna i produktionen. På så vis finns det stora likheter med filmbranschen som också samlar medarbetare med olika utbildningsbakgrund och arbetsområden.
Arbetsförhållandena är ofta väldigt tuffa för spelutvecklare och det saknas i regel avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det är en bra anledning till att ansluta sig till ett fackförbund så att man kan få uppbackning i en eventuell konflikt med arbetsgivaren.
En datorspelsproduktion kan innebära tuffa arbetsförhållanden
Villkoren i branschen varierar mycket mellan olika arbetsplatser
Företag som utvecklar mjukvara för casinon är en stor arbetsgivare för spelutvecklare. Just svenska spelutvecklare är i framkant när det gäller slots spel på nätet. NetEnt, ett av världens största företag inom detta område, har faktiskt beskrivits som en av Sveriges bästa arbetsplatser, alla kategorier, av oberoende granskare. Det finns dock många exempel på när spelutvecklare har haft nytta av att vara fackanslutna på grund av att de jobbat under orimliga förhållanden som inneburit brott mot kollektivavtalen.
De mest erfarna och eftertraktade spelutvecklarna är attraktiva på den internationella marknaden och kan ofta välja och vraka bland förmånliga erbjudanden från företag i flera länder. På den nivån kan man mycket väl kosta på sig att tacka nej till ett erbjudande som inte innebär goda arbetsförhållanden. En följd av det är att dataspelsföretagen konkurrerar med varandra genom både löner och villkor. Man kan säga att det därför är de som nya i branschen som har störst nytta av att gå med i ett fackförbund. Man ska inte behöva acceptera orimliga förhållanden bara för att man fått sitt första jobb.
Vilka fackförbund passar spelutvecklare, och vad skiljer dem åt?
Sysslar du med att utveckla dataspel är de stora förbunden Unionen och Seko två tänkbara alternativ som passar de flesta. DIK-förbundet är ett mindre fackförbund inriktat på dig som sysslar med kultur och kommunikation. Många dataspel är pedagogiska verktyg, snarare än underhållning, om man specialiserat sig på sådana är DIK-förbundet ett utmärkt val. Ofta är det dock så att man som dataspelsutvecklare kan få jobb i helt olika typer av projekt och då är det inte lika självklart vilket förbund man ska ansluta sig till.
Vad är det som rent konkret skiljer de olika förbunden från varandra? Månadsavgifterna kan variera och det är lite olika om det ingår en inkomstförsäkring eller inte. Vad man ska titta efter som dataspelsutvecklare beror lite på vad man har för anställningsform. Vissa spelutvecklare sitter på långa projektanställningar medan andra är fast anställda. Många i branschen är också egenföretagare och som sådan är man inte välkommen i alla fackförbund. Trenden är dock att fler och fler förbund välkomnar medlemmar med ett eget företag.
En annan fråga som avgör vilket förbund man kan vara med i är om man har en högskoleutbildning eller inte. Vissa förbund kräver universitetsutbildning och då kan man komma i kläm om man tagit en annan väg in i yrket än via en examen. Det är inte ovanligt att till exempel programmerare får jobb direkt efter gymnasiet och då uppfyller de inte de utbildningskrav som vissa fackförbund ställer. Det är helt enkelt en lite ovanlig situation att unga människor kan vara kvalificerade för högavlönade och tekniskt avancerade jobb utan att först ha genomgått en längre högskoleutbildning. Man kan säga att vissa fackförbund inte riktigt kunnat hänga med i utvecklingen.
Gå med i ett fackförbund som passar spelutvecklare