24 november 2015 ~ Kommentarer inaktiverade för Inkomstförsäkringen nödvändig även för låginkomsttagare

Inkomstförsäkringen nödvändig även för låginkomsttagare

En stor orsak till att vara med i ett fackförbund är att väldigt många av dessa har en inbyggd inkomstförsäkring för alla sina medlemmar. Skulle medlemmen bli arbetslös ges ersättning från inkomstförsäkring så att medlemmen totalt får 80% av sin lön. Först betalar A-kassa ut ersättning utifrån de nivåer som är gällande och om personen inte med denna ersättning fått 80% av lönen betalar inkomstförsäkringen resten.

Efter höjningarna på nivåerna på A-kassan sedan 7:e september kan man resonera att medlemskap i ett fackförbund blir mindre nödvändigt. Detta utifrån att de nya nivåerna gör att A-kassan betalar ut 80% av lönen på löner upp till drygt 25.000kr per månad. Därmed blir det fler som enbart kommer få ersättning från A-kassan och inte ”behöver” fackförbundets inkomstförsäkring.

Men att resonera så är att se det mycket kortsiktigt. De som har lägre lön än 25.000kr brutto har en stor fördel att vara med i facket ändå. Detta eftersom alla inkomstförsäkringar har en karenstid. Den som blir medlem i facket kan därmed inte få ersättning från denna försäkring under de första månaderna. Det är därmed bättre att vara medlem (och även få övriga fördelar) så att man direkt är täckt av försäkringen när lönen går över denna nivå.

Samtidigt har det visat sig att nivån kan ändras. Det är omöjligt att säga var gränsen för utbetalning från A-kassan kommer att ligga om ett eller flera år.

Det viktiga är därmed att jämföra och välja rätt fackförbund för att sedan ha kvar medlemskapet genom hela arbetslivet. Självklart går det att byta fackförbund men huvudsaken är att medlemskap är aktivt. Då finns det ekonomiska skyddet när det behövs.

Comments are closed.